Kupiłem ostatnio butelkę Cachaçy „51” o pojemności 0,9 l. W brazylijskim sklepie zapłaciłem w przeliczeniu 8 zł, a ponieważ trwały akurat obniżki cen związane z Black Friday, finalna cena wyniosła ok. 7 zł.
Zrobiłem sobie właśnie Caipirinhę*, czyli drink, którego głównym składnikiem jest Cachaça i przy okazji sprawdziłem cenę tego alkoholu w Polsce. Niewiarygodne! U nas kosztuje aż 68 zł. Rozumiem akcyzę, podatki, transport… Ale aż taka różnica?!
* Przepis na Caipirinhę
- Do szklanki wrzucić pokrojoną na ósemki limetkę.
- Dodać 2-3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) i ubić dokłądnie, ale nie za mocno tłuczkiem.
- Dodać 70 ml Cachaçy i kilka kostek, najlepiej pokruszonego lodu, po czym wymieszać.
Istnieje wersja tego drinku z wódką. Nazywa się to wtedy Caipiroska.