W Internecie krąży masa przepisów na bezy blaty bezowe, które z kolei mogą być wykorzystane do zrobienia tortu bezowego, lub Pavlova. Poniższy przepis jest prosty i sprawdzony. Nie może się nie udać. Ja taką pianę bezową, którą można kroić nożem, nazywam Überpianą.
Składniki
- 4 białka z jajek wielkości L (powinno wyjść ok. 170 g)
- szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- 30 g (czubata łyżka mąki ziemniaczanej)
- 1,2 g kwasku cytrynowego
Sposób przyrządzenia
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, najlepiej za pomocą robota planetarnego.
- W międzyczasie odważyć i wymieszać w misce cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kwasek cytrynowy.
- Gdy piana jest już sztywna dodawać przez ok. 20 s. mieszaninę pozostałych składników i miksować dalej przez ok. 10 minut. Piana powinna być sztywna i dosłownie dać się kroić – tak jak pokazałem to na tym filmie.
- W zależności od potrzeb, ubitą pianę nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą noża, lub lepiej – rękawa cukierniczego. Bezy podczas pieczenia powiększają objętość, więc warto zostawić między nimi niewielkie odległości. Jeżeli robię blaty bezowe, na papierze do pieczenia ołówkiem rysuję okręgi ułatwiające nałożenie równych porcji piany.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 35 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 120°C i suszyć przez kolejne 3-4 godziny. Jeżeli bezy mają być lekko przyrumienione, można na chwilę podnieść temperaturę w końcowej fazie pieczenia.