Gotowanie

Übersernik na zimno z owocami (truskawki, borówki, maliny itp.)

Sernik na zimno z truskawkami

Wiadomo, że najlepszy jest pieczony sernik wiedeński. Mamy jednak sezon truskawkowy i szkoda byłoby go nie wykorzystać. Proponuję zrobić sernik na zimno według poniższego przepisu – będzie puszysty i nie za słodki. Raczej nie jestem miłośnikiem serników na zimno. Postanowiłem zrobić więc taki, który mi smakuje.   Składniki 800 g serka waniliowego (np. President, Rolmlecz; nie dodaję Danonków, bo jakoś śmierdzą mi…
Read more

Przepis na perfekcyjne bezy i blaty bezowe, np. do tortu bezowego lub Pavlova

Beza wyciśnięta z rękawa cukierniczego

W Internecie krąży masa przepisów na bezy blaty bezowe, które z kolei mogą być wykorzystane do zrobienia tortu bezowego, lub Pavlova. Poniższy przepis jest prosty i sprawdzony. Nie może się nie udać. Ja taką pianę bezową, którą można kroić nożem, nazywam Überpianą. Składniki 4 białka z jajek wielkości L (powinno wyjść ok. 170 g) szczypta soli 200 g cukru pudru…
Read more

Perfekcyjny crème brûlée a la Mirek

Na creme brulee trafiłem pierwszy raz podczas rejsu po Sekwanie w Paryżu. Była to miłość od pierwszego wejrzenia. Internet nie był wtedy jeszcze popularny, więc zdobyć przepis było dużo trudniej. Nie wdając się w zbędne szczegóły, przepis otrzymałem od jednego z bardziej znanych kucharzy w Polsce. Sprawdziłem i faktycznie zadziałał. Od tego czasu deser robię dość często i chyba mi…
Read more

Perfekcyjna szarlotka à la Mirek – sprawdzony przepis

Szarlotka a la Mirek

Krucha, domowa szarlotka, podana na ciepło z gałką lodów waniliowych, a do tego filiżanka kawy lub herbaty. Pycha! Spróbujcie zrobić ten specjał według poniższego przepisu. Przepis powstał dzięki radom wielu znajomych, ale przede wszystkim inspirowany był  XIX-wieczną książką Lucyny Ćwierczakiewiczowej „Baby, placki i mazurki”, którą można kupić w księgarni Apple Bookstore. Mam w niej swój drobny udział w postaci przełożenia…
Read more

Übersernik – przepis na perfekcyjny domowy sernik à la Mirek

Podawanie sernika

Zużyłem przynajmniej 20 kg sera i 200 jajek, aby wypracować przepis na Übersernik, czyli na perfekcyjny, domowy sernik! Dlaczego? Bo nie mogłem znaleźć w Internecie naprawdę precyzyjnego przepisu. Jaki miał być? Puszysty i delikatny, ze zbalansowanym, lekko kwaskowym smakiem i nienarzucającym się aromatem. W końcu właśnie taki jest! Zabrzmi nieskromnie, ale nie mam wątpliwości, że to najlepszy sernik, jaki jadłem…
Read more