Przepis na perfekcyjne bezy i blaty bezowe, np. do tortu bezowego lub Pavlova

W Internecie krąży masa przepisów na bezy blaty bezowe, które z kolei mogą być wykorzystane do zrobienia tortu bezowego, lub Pavlova. Poniższy przepis jest prosty i sprawdzony. Nie może się nie udać. Ja taką pianę bezową, którą można kroić nożem, nazywam Überpianą.

Składniki

  • 4 białka z jajek wielkości L (powinno wyjść ok. 170 g)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g (czubata łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 1,2 g kwasku cytrynowego

Sposób przyrządzenia

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, najlepiej za pomocą robota planetarnego.
  2. W międzyczasie odważyć i wymieszać w misce cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kwasek cytrynowy.
  3. Gdy piana jest już sztywna dodawać przez ok. 20 s. mieszaninę pozostałych składników i miksować dalej przez ok. 10 minut. Piana powinna być sztywna i dosłownie dać się kroić – tak jak pokazałem to na tym filmie.
  4. W zależności od potrzeb, ubitą pianę nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą noża, lub lepiej – rękawa cukierniczego. Bezy podczas pieczenia powiększają objętość, więc warto zostawić między nimi niewielkie odległości. Jeżeli robię blaty bezowe, na papierze do pieczenia ołówkiem rysuję okręgi ułatwiające nałożenie równych porcji piany.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 35 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 120°C i suszyć przez kolejne 3-4 godziny. Jeżeli bezy mają być lekko przyrumienione, można na chwilę podnieść temperaturę w końcowej fazie pieczenia.

 

Beza wyciśnięta z rękawa cukierniczego

Beza wyciśnięta z rękawa cukierniczego

 

beza

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *